Právě čtete: Logofetišismus & logonihilismus
Sdílejte článek:

Logofetišismus & logonihilismus

Co logo dokáže a co už ne? Proč je rebranding tak oblíbená disciplína?

V kultuře nasycené značkami se logo snadno stává předmětem iracionálního uctívání. Podnikatelé, marketéři i designéři někdy zapomínají na to, co skutečně dokáže a co už je nad jeho síly. Nabízíme pár postřehů o významu loga pro váš byznys a jak ho nepodcenit ani nepřecenit.

Přijde takhle marketér za šéfy a stěžuje si: "Máme špatné logo. S takovým logem nemůžeme dělat dobrý marketing." A snaží se získat vedení pro jeho změnu. To samé můžete slyšet od agentury nebo najatého grafika. Přijde k vám do firmy a více či méně otevřeně řekne: "S tím vaším hrozným logem bude všechno vypadat špatně..." Pokud vaše firma potřebuje pomoc s komunikací, od těchto kazatelů se jí nedočká. Zažili jsme to mockrát.

Poznámka: Je pravda, že řada firem dobré logo skutečně nemá, ale o tom někdy jindy.

Logo přeceňované a podceňované

Někteří marketéři — a mnozí grafici — přisuzují logu větší význam, než má. Do jeho změny se pouští s přehnaným očekáváním, že přinese zlepšení celkového obrazu firmy a tím i lepší byznys. Taky se to mezi lidmi říká, jenže tak velkou moc ani sebelepší logo prostě nemá.

Zaprvé, logo vždycky působí v kontextu ostatních věcí – typografie, vizuálních prvků, klíčových sdělení. Za druhé, téměř nikdy není logo důvodem pro uskutečnění akce nebo nákupu. Úloha loga a celé vizuální identity ve vašem podnikání se dá symbolicky přirovnat k oblečení obchodníka. Samo skvělé oblečení ještě obchod nezaručí, ale mimoňský vzhled může jinak dobrého obchodníka znemožnit.

Opačný extrém reprezentují logonihilisté. Podnikatelé, kteří tuhle pravdu znají – a s odvoláním na ni vnější obraz svých firem zanedbávají. "Moc se s tím nemažte, jen ať to je trošku k světu." Setkáváme se s tím v případech, kde obchody stojí na silných osobních vazbách nebo exaktní odbornosti. Takové firmy omezují investice do komunikace a vizuálního stylu, jak jen můžou. Hrozí ale nebezpečí, že to přeženou a podvyživená vizáž začne firmě podrážet nohy. Třeba když se osobní vazby poruší nebo se objeví zralejší konkurent.

Milovaný rebranding

Jednou z příčin logofetišismu (pracovně ho definujme jako patologické přeceňování významu loga) je velká obliba tzv. rebrandingu, což je namachrovanější pojmenování používané marketéry a kreativci pro redesign.

Proč je rebranding tak oblíbený?
Jednak protože je jeho výsledek okamžitě viditelný. Ve velké firmě VELMI viditelný. A na akce s okamžitou viditelností — byť nejistou návratností — marketéři v rozpočtu snadno seženou potřebný rozpočet.

A zadruhé, rebranding je snadný. Stačí vyhlásit "výběrko"! Zadání se dá sfouknout pár odstavci – na tom, že je plné floskulí typu “chceme čisté, dynamické, moderní logo vyjadřující hodnoty společnosti”, až tak nesejde. Dodavatelé už si to nějak přeberou a něco z nich vypadne a bránit se nebudou. Agentury a designéři totiž loga milují. V jejich portfoliu se dobře vyjímají a těší se mimořádné vážnosti.

Výměna loga stojí větší firmu řádově miliony. Je poměr mezi náklady a užitkem tristní? Máte smůlu, protože zodpovědný marketér již s aurou velmi schopného guru páchá rebranding v další nebohé firmě a s řešením následků vám nepomůže.

Firma je "přemalovaná", ale jinak se nic nezměnilo.

Firma má nové logo a může vyrobit spoustu dárkových předmětů. Jsou přece v manuálu! Vyrobí trička, tašky, vizitky, wordovou šablonu a vymění se záhlaví webu... Jinak je ale vše tak nějak při starém. Obchodníci jsou otrávení, protože jim marketing nepomáhá. Protože nemají v ruce nic, co by jim pomohlo vysvětlit, PROČ vaše výrobky nebo společnost stojí za zákazníkovu pozornost.

 

Jaké místo tedy logu v komunikaci značky náleží?

Už jsme si řekli, že krásné logo nezachrání mizernou prezentaci a už vůbec ne mizerný produkt. To samé platí obráceně. Mizerné logo znehodnocuje skvělý produkt i prezentaci.

OK, co teda má logo dělat? Jak má fungovat?

Především -  logo má označovat. To je jeho hlavní funkce. Dále má odlišovat (vaši firmu, produkt, službu od ostatních). A někdy i zařazovat (vaši firmu, produkt, službu do takové společnosti, kde chce být). Ale samo nemá vysvětlovat nebo prodávat. Od toho je celá (marketingová) komunikace.

 

Mějte na paměti, že logo představuje pouze malou část celkové komunikace firmy

V rámci komunikace firmy je logo sice důležitá, ale malá součást (viz pyramidka). A je nerozumné logu věnovat tolik pozornosti a prostředků, že nezbude dost na ta další patra, bez kterých je logo k nepoužití. Myslete na to, obzvlášť když jste na začátku.

 

 

Logo je součástí vizuální identity značky. Tu vedle loga tvoří ještě stylové prvky (typografie, barvy, ikonografie, rozšiřující grafické prvky, styl fotografie) a hlavně design jednotlivých “touchpoints” - bodů dotyku, kde se značka potkává se zákazníkem. A mix identity a komunikačního obsahu pak určuje jak nápadná, pěkná a účinná komunikace značky je.

Jak teda na to jinak

Dva příklady, kde potřeba změny loga vycházela z hlubších pohnutek

  • Případovka Scio školy, kde změna vizuálního stylu doprovázela radikální změnu komunikace
  • Případovka Digiteq Automotive, kde firma měnila vedle názvu i směřování obchodního modelu

Pokračování tohoto článku: Jak při normálním projektu dojít k řešením, se kterým budou všichni spokojení

 

Credits:

Ilustrace: Petr Vorasický